5 saker som man måste veta om rengöring av hustak

Regelbunden rengöring av hustak förlänger livslängden hos flera av takets beståndsdelar och innebär att taket rengörs från skadliga växter, grus, smuts och mossa samtidigt som takfärgen behåller sitt vackra utseende under en längre tid. Särskilt viktigt är det att utföra taktvätt på tak som befinner sig nära vattendrag, eftersom vinden i sådan miljö drar med sig många olika partiklar som samlas på taket och orsakar allvarliga skador.

Här är 5 saker som varje husägare måste känna till om taktvätt: Taktvätt är inte ett jobb för den genomsnittliga hemmafixaren. Man behöver särskild kunskap och erfarenhet.
Gamla tak behöver tvättas extra skonsamt för att de inte ska skadas.
Mossa och alger ser inte bara dåligt ut - de kan också medföra allvarlig skada.
Ett tak kan se rent och fint ut från marknivå och ändå vara fullt med skadligt smuts.
Taktvätt är inte en dyr tjänst - det är en smart investering som bidrar till husets värde.

För att säkerställa att ni gör det bästa möjliga för att skydda husets utseende och allmänna skick är det viktigt att ni tar hänsyn till dessa fem saker hörande till taktvätt i Stockholm och närliggande områden. Det finns många råd för taktvätt som kan verka ganska enkla, men som är avgörande för både takets och hela husets livslängd. Vill ni vara på den säkra sidan så är det bäst att diskutera med en riktig expert på taktvätt, så att ni kan få taktvättstips som passar just ert hus.

Korrekt taktvätt är inte något som man gör själv
Vi skulle aldrig rekommendera en privatperson att hyra en högtryckstvätt och själv tvätta taket med den. Det finns många anledningar till att taktvätt är något för experterna och inte för hemmafixaren, oavsett hur händig man är. Några av anledningarna kan ni läsa mer om här: Att själv klättra upp på taket är väldigt farligt i sig. Om man dessutom lägger till att man samtidigt ska försöka hantera en stor och stark högtryckstvätt medan man står på ett halt, lutande underlag, så blir det nästan omöjligt för den genomsnittliga människan att utföra på ett säkert vis. Om man saknar erfarenhet inom taksäkerhet och taktvätt är risken hög att man faller från taket, vilket även från låga hustak är livsfarligt.
Med tiden slits takytan och då försämras även fästet som spikar och annat häftmaterial har. Stormoväder eller starka vindar kan göra att takpannorna lossnar. Har man lösa eller nästintill lösa takpannor så kan högtryckstvätt leda till att de lossnar helt och hållet och antingen faller ned på någon under taket eller att man förlorar fotfästet.
En korrekt utförd taktvätt förutsätter att man använder sig av särskilda metoder, vilket kräver både kunskaper och erfarenhet. Annars kommer man aldrig kunna nå smuts och partiklar som gömmer sig i de många gliporna och håligheterna som finns på taket.
Det är tyvärr inte möjligt att titta på en instruktionsvideo om “Hur man tvättar tak” och få all värdefull information som behövs för att tvätta tak rätt. En professionell fackman som utför taktvätt känner till hur man rengör runt skorstenar, ventilationsanordningar, takrännor och andra beståndsdelar på taket på ett sätt som både är effektivt och icke-skadligt.
Att använda ett för högt tryck vid taktvätt kan inte bara försvaga takets struktur, utan även leda till att man helt och hållet river av takpannorna på äldre tak!
Ett proffs på taktvätt vet hur högt vattentrycket ska vara och vilka medel som behöver användas i varje enskilt fall, så att man får bort allt smuts från taket utan att torka ut takpannorna för mycket och utan att skada något.
Med tanke på allt det ovannämnda är det tydligt att taktvätt är något som man behöver anlita en professionell takfirma för, med erfarna specialister.

Gamla tak behöver tvättas extra skonsamt för att de inte ska skadas
En skonsam rengöring börjar med att man använder sig av särskilda rengörings- och ytbehandlingsmedel. Dessa rengöringsmedel tränger in i takets sprickor och porer, så att de når in i alla delar av taket som kan dölja smuts och partiklar. Sådana medel verkar skonsamt men effektivt och löser upp alla lager med sand, damm, smuts och andra partiklar som finns på vanliga tak.
Sedan fortsätter den skonsamma taktvätten med att man spolar taket med lågt tryck för att ta bort allt upplöst smuts. Trycket är oftast bara lite starkare än det som man har i en vanlig trädgårdsslang. Genom att använda sig av lågt vattentryck ser man till att inte skada det gamla takets ömtåliga struktur, så att inga delar skadas och taket behåller sitt starka fäste. Det enklaste sättet att veta huruvida just ert tak kräver en skonsam taktvätt med lågt vattentryck är att prata med en taktvättsexpert, som kan göra en bedömning i ert enskilda fall beroende på hur gammalt ert tak är, vilket skick det är i och hur smutsigt det är. Mossa och alger kan medföra allvarlig skada
Mossa och alger är särskilt skadliga för hustak. Lager byggs upp och håller kvar fukt på taket. Fukten gör så att takpannorna blir mjukare och börjar falla isär. Skadan tränger med tiden igenom flera lager och till slut får man vattenläckor inne i huset.
Något som skiljer mossa, alger och mögel från andra typer av smuts är att de växer av sig själva och ökar i storlek. Dessa förorenande ämnen tränger med tiden igenom de flesta typerna av takmaterial och flyttar isär takets beståndsdelar. Man ska aldrig tro att sådant smuts kan ignoreras eller att det försvinner av sig självt. Om man inte investerar en liten summa i taktvätt tidigt kommer man efter ett tag ha mycket större kostnader på grund av allvarliga fuktskador. .

Vänta inte tills smutsen syns tydligt - tvätta taket förebyggande!
Som husägare bör man aldrig vänta med sin taktvätt till att man faktiskt ser lager av alger, mossa och smuts på takytan. Nedan berättar vi mer om varför man ska vara ute i god tid och boka sin taktvätt i förebyggande syfte:
Alger, mossa, mögel och annan svamp växer bäst i fuktiga platser med indirekt solljus. Man kan tro att hustaket är en väldigt solig yta, men det finns väldigt många ställen på taket som faktiskt är skymda från solen och där det också är väldigt fuktigt, exempelvis under takpannorna. Problemet är att dessa platser också är väldigt svåra att se med blotta ögat.
Så fort svamp och växter hamnar på taket börjar de växa och spridas. De mjukar upp och förflyttar delar av taket, vilket ger dem ännu mer fukt. I en fuktigare miljö växer de ännu snabbare och sprider sig ännu mer. Fuktskador orsakade av detta uppstår mycket snabbare än man kan tro.
Genom att regelbundet utföra taktvätt i förebyggande syfte får man bort blöta löv, pinnar, frön och annat skräp som ger upphov till att alger, mögel och mossa börjar växa på taket. Regelbunden taktvätt med hjälp av högtryck förebygger takskador och behåller takets vackra utseende mycket längre.
Något som också är värt att tänka på är vädret och årstiden. Under perioder med mycket vind och nederbörd samlas mycket smuts och fukt på taket. Det enklaste sättet att förebygga mögel och andra oönskade besvär är att boka en taktvätt.

Att anlita en professionell takfirma för att utföra taktvätt är en smart långsiktig investering! Varför ska man utföra fasadtvätt?
Kostnaden för taktvätt är en smart investering som bibehåller eller till och med ökar värdet på huset. På samma sätt fungerar det med fasadtvätt. Det finns många bra anledningar till att regelbundet tvätta fasaden på huset med hjälp av högtryckstvätt:
Genom att regelbundet tvätta husfasad, fönster, takrännor, stuprör, ytterväggar, poolöverdrag, asfalt och gatstenar kan man återställa och bibehålla husfärgen, samtidigt som man får bort oönskat smuts som inte ser bra ut. Regelbunden hustvätt eller fasadtvätt kan göra en enorm skillnad i vilket intryck man får av huset, då även ganska gammalt fasadmaterial för ett nytt och fräscht utseende.
Genom att tvätta huset med hjälp av högtryckstvätt kan man mycket enklare upptäcka husdetaljer som kräver underhåll eller reparation - precis som vid taktvätt! När ytterväggarna rengörs ordentligt kan man enkelt se sprickor i teglet eller skador i plåtdetaljerna. Och genom att tvätta asfalt och gatstenar upptäcker man enkelt skador och slitage innan det är för sent.
Tvätt av takrännor och stuprör får bort uppbyggt skräp och smuts som kan orsaka stopp i rören. Det är bra att förebygga sådana stopp eftersom regnvatten annars kan skada husgrunden och ytterväggarna.
Om ni har några som helst frågor rörande fasadtvätt eller taktvätt är ni alltid välkomna att höra av er till oss per telefon eller via våra kontaktformulär på hemsidan. Våra erfarna specialister kan besvara alla era funderingar och önskemål som har att göra med tak, fasad och högtryckstvätt.

TOP

Se vår integritetspolicy för information om hur vi samlar in och behandlar personliga uppgifter. Tryck på 'GODKÄNN' om du godkänner vår integritetspolicy.