Snörasskydd Ets

Regler för montering av snörasskydd

Alla typer av lutande tak bör generellt förses med snörasskydd. Syftet med det är att skydda själva taket, byggnadens andra konstruktioner, området runt huset och människorna som befinner sig i anslutning till byggnaden från stora snömassor som kan falla ned från taket. På sadeltak monteras snörasskydd på långsidorna och på valmtak monteras snörasskydd på samtliga sidor. Andra delar som kan skyddas med snörasskydd är mansardfönster eller farstukvistar. På tälttak brukar varje nivå förses med snörasskydd.
Snörasskyddets kant placeras på ca. 400 - 500 mm avstånd från takfoten där taket är nära ytterväggen. Varje rad placeras längs med en linje, i ett rutmönster relativt till de övre raderna.

Vad behövs snörasskydd för?
På vintern kan vädret ofta skiftas från kyla med kraftig snö till varma soliga dagar. Och i Sverige har vi inte sällan snöoväder in på början av våren, växlat med varma dagar. Sådana väderförändringar leder vanligen till att snö byggs upp på hustaken och glider sedan snabbt ned. Det får många hus- och byggnadsägare att fundera på huruvida ett snörasskydd skulle vara en bra investering. Det finns givetvis olika åsikter om detta. Men att installera snörasskydd när taket byggs eller renoveras är framförallt ett väldigt effektivt sätt att skydda taket från snön. För att inte behöva skotta uppe på taket varje dag är det bäst att installera snörasskydd direkt.
Snörasskydd hjälper er undvika de negativa följderna när snön glider ned från taket likt en lavin. Det skyddar dessutom:
· takavvattningssystem;
· bilar och egendom som står vid huset;
· växter mm.
Snörasskydd skyddar även diverse findetaljer på taket från överbelastning. Men för att snörasskydden ska fungera effektivt och klara av sitt uppdrag i full utsträckning är det viktigt att de är tillverkade av högkvalitativt material och monterade fackmannamässigt.

Snörasskydd på plåttak med tegelprofil.
Vid nya takbyggen används ofta plåttak med tegelprofil. Trots de tekniska fördelarna med det takmaterialet rekommenderas starkt att man använder sig av snörasskydd för den typen av tak. Det bidrar till att minska belastningen på materialet och fördela trycket på ett jämnare vis, över hela taket.
Snörasskydd förekommer med olika funktioner samt olika former och egenskaper. När man projekterar ett nytt tak och väljer material är det viktigt att ha detta i åtanke, då inte alla snörasskydd går att montera på vågformade ytor, som tegeltak och plåttak med tegelprofil.
För vissa taktyper används ofta snöglidhinder. Deras huvudsakliga funktion är att behålla så mycket snö som möjligt på taket. De passar dock endast för tak som inte lutar alldeles för mycket (max 30°)
En mycket vanlig och riktigt bra typ av snörasskydd är s.k. förenklade snörasskydd. De kallas också för 2-rörs eller 3-rörs snörasskydd. Mellan de två eller tre parallella rören kan små snömängder passera. Rören är tillverkade av metall, precis som själva taket. Närmare sagt zinkbelagt stål med polymerskikt ovanpå. Deras är ofta ca. 2 m, men det går att beställa förenklat snörasskydd i olika storlekar.
Den enklaste typen av snörasskydd, som dessutom är ganska effektiv, är snögrindar eller profildurkar, som de också kallas. Det kan beskrivas som ett metalliskt galler som effektivt skyddar från snöras och monteras längs med hela taket.
Det är alltid bäst att anlita proffs för att att välja rätt typ av snörasskydd, montera det korrekt och placera det på rätt plats. Då får ni användbar rådgivning rörande samtliga passande snörasskydd och deras olika funktioner, egenskaper och monteringsmetoder.
Förutom att vara funktionsmässigt lämpliga behöver snörasskydd även passa in färg- och designmässigt. Ur en estetisk synpunkt behöver både formen och färgen på taket och snörasskyddet passa bra ihop med varandra. Vi erbjuder ett brett urval av snörasskydd som passar tak, rännor och fönster av alla färger och stilar.

Har ni inte tid att välja snörasskydd själva? Eller har ni några frågor?
Kontakta oss, så ser vår arbetsledare till att återkoppla till er så snart det går. Vi besvarar alla frågor som ni undrar över och hjälper er hitta en lösning som passar just ert tak!
Vi hjälper er också gärna med er snöskottning Stockholm och närliggande områden.

TOP

Se vår integritetspolicy för information om hur vi samlar in och behandlar personliga uppgifter. Tryck på 'GODKÄNN' om du godkänner vår integritetspolicy.