Hur förbereder man ett tak inför vinter.

Taket måste inspekteras och repareras i god tid för att förhindra läckage och skador, men det är inte alla som är erfarna och kan klättra upp på farliga höjder. Hur förbereder man då ett tak och vad behöver man göra? Varje tak, oavsett konstruktion och beläggning, kräver regelbundna inspektioner. Vår takföretag erbjuder kostnadsfria inspektion och förslag på åtgärder. Men om du inte kan utnyttja en sådan tjänst finns det ingen anledning till oro. Inspektionstjänsterna är inte dyra, vilket gör att du kan undvika en mycket större ekonomisk investering som kan behövas på våren, när det finns problem på taket. Även en liten lucka i takmaterialet kan leda till att fukt tränger in i takkonstruktionen.

Konsekvenserna av skadade tak, i synnerhet bristfällig vattentäthet, visar sig ofta först när elementen under taket är skadade och måste repareras eller bytas ut. Dessutom bör sådana arbeten beställas på sommaren och hösten, eftersom vädret gör det möjligt att arbeta på taket och regnet på hösten gör det möjligt att kontrollera kvaliteten på det utförda reparationsarbetet, särskilt när det gäller lufttäthet.

FYLLA I LUCKORNA MED ETT TÄTNINGSMEDEL.

Om du har takpannor av metall är ett av problemen efter våren och sommaren att takpackningarna är defekta. Tätningsmassan kan falla sönder efter ett tag och orsaka små luckor som gör att fukt kan tränga in under taket på hösten och vintern. Professionell hjälp behövs för att hitta och fylla sådana luckor. Det är svårt att upptäcka små fel vid en tillfällig titt, och utan erfarenhet är det omöjligt att åtgärda problemet. Om du har använt dig av yrkesverksamma personer är det också värt att be dem granska alla installerade element, till exempel fönster på taket, var installerade och avledda skorstenar, takluckor, eftersom isolering med tiden ruttnar och skapar mikrosprickor genom vilka vatten tränger in i rummet.

KONTROLL AV RÄNNANS INTRÄNGNING.

Det du kan göra själv om du inte är höjdrädd är att kontrollera rännornas genomsläpplighet. Under sommaren och hösten samlas mycket föroreningar i rännorna, från kvistar, löv och barr till sand och aska från skorstenen. Stoppade hängrännor gör att vattnet svämmar över under regnstormar i stället för att rinna ner i marken och börjar läcka på fasaden, skadar den och utsätter takmaterialet för fukt, vilket kan leda till tillväxt av svamp.

TAKVÅRD.

Hösten är också den bästa tiden att rengöra taket. Tak, oavsett typ av beläggning, ska tvättas med en mjuk borste och vatten under tryck, och taket ska tvättas uppifrån. För kraftigare nedsmutsning kan du använda särskilda rengöringsmedel för takbeklädnad. Ett rent tak ger inte bara en vacker visuell effekt utan skyddar också rännorna från att täppas till och fasaden från smuts. När du rengör ditt tak är det också viktigt att vara uppmärksam på förekomsten av korrosion på taket. Om du märker de första tecknen på korrosion på ditt tak bör du rengöra dem och sedan måla över dem med en speciell rostskyddande färg som hjälper dig att lösa problemet med att ditt tak senare går sönder under hösten och vintern. Naturligtvis rekommenderar vi att du litar på proffsen när du utför alla ovanstående arbeten på taket. Du måste trots allt tänka på din säkerhet! Kom ihåg att alla aktiviteter som utförs under vintern skyddar inte bara taket utan hela byggnaden. Därför är det värt att spendera lite tid och pengar för att undvika sådana problem som beror på takets dåliga tekniska skick under hösten och vintern. För att få hjälp med problem som takförnyelse Stockholm, takrengöring Stockholm och Takläggare Stockholm kan du kontakta oss på Älvsjö Tak AB på 073 894 00 02 eller via vårt kontaktformulär.
Vi hjälper dig gärna eftersom vårt arbete alltid är av högsta kvalitet!

TOP

Se vår integritetspolicy för information om hur vi samlar in och behandlar personliga uppgifter. Tryck på 'GODKÄNN' om du godkänner vår integritetspolicy.